janmark

LittRarTur - litterære reiser

LittRarTur til Cornwall

3.-10. mai 2014

Minimum: 20 deltakere

Påmeldingsfrist: 1. mars 2014

Om den litt rare reiseleder

Fra Kong Arthurs rike og nedlagte gruver til strande og kunstnerkolonier.

Fra middelaldersk idyll og gotiske grøss til romantikk, naturalisme og krim.


Program:

Lørdag dag 1:  

Vi møtes på Gardermoen senest kl. 11.00. (Den litt rare reiseleder vil stå ved rulletrappen opp fra Flytogterminalen). SAS SK 805 direkterute til London/Heathrow har avgang kl. 13.15, og vi ankommer kl. 14.35 lokal tid. Vår buss og sjåfør for hele uken møter oss på flyplassen.

Vi drar rett fra Heathrow inn i Thomas Hardy-land (Wessex), med et par stopp underveis før vi kommer frem til vårt hotell The Heights på Portland-halvøyen - nær "Chesil Beach" som lesere av Ian McEwan vil kjenne. Som navnet antyder ligger hotellet på en høyde, og utsikten i fint vær er fantastisk.

Det blir middag på hotellet.

Thomas Hardy Chesil Beach Chesil Beach

Søndag dag 2 

Etter frokost forlater vi hotellet kl. 9.00 og stopper på Chesil Beach, før vi kjører vestover et stykke langs kysten, og tar inn over i landet mot Ottery St. Mary. Det går videre over mektige Dartmoor National Park. Her møter vi kanskje Baskervilles hund… eller kanskje mer sannsynlig noen av de ville Dartmoor-ponnier.

Lunsj spiser vi på den isolerte Warren House Inn – midt på Dartmoor i særegne omgivelser.

En times tid etter lunsj stopper vi i Fowey og får en guidet spasertur i Daphne du Mauriers fotspor. Det vil også bli litt tid til rådighet i Fowey før vi kjører til Greenbank Hotel i Falmouth - her pakker vi ut kofferten og blir i tre netter. Første kvelden er det middag på hotellet som ligger sentralt og ved havnen.

 

Warren Inn  Daphne Du Maurier Fowey Utsikt fra Greenbank Hotel

Mandag dag 3 

Dagen starter med at vi kjører til St. Michael's on the Mount, eventyrslottet fra 12. århundre på en knøttlite øy 366 meter ute i havet ved Marazion. Avhengig av tidevannet går eller seiler vi ut til øya, og får en guidet omvisning - liksom vi også spiser sandwich-lunsj på øya, i Sail Loft Restaurant.

Turen går videre til St. Erth der vi tar en kort, men rik togtur til St. Ives. Togreisen er kommet høyt i mange kåringer over Stor-Britannias vakreste togreise.

St. Ives er en gammel fiskerlandsby som nå har en av Cornwalls største samlinger av gallerier og kunstutstillinger. Et besøk på Tate Gallery anbefales, liksom en kort spasertur til Barnoon Cemetery er et must. St. Ives er dessuten kjent fra Virginia Woolfs tilhold her i hennes barndom. Det er opphold i St. Ives i et par timer, før vi igjen setter kursen mot Falmouth og hotellet.

Middag på restaurant Oliver's Eatery - en liten, koselig fiskegourmet restaurant i Falmouth  – og det vil være noe tid til rådighet før middag.

St. Michael's on the Mount "All together made the summer at St. Ives the best beginning to life imaginable." Virginia Woolf Oliver's Eatery

Tirsdag dag 4

Ny dag – nye landskaper. Vi starter med en båttur over Fal Rivers elvemunning til Roseland-halvøya og den lille landsbyen St. Mawes. Landsbyen bevoktes av kystfortet fra Henry VIIIs tid, og her møter vi vår lokale guide som vil ta oss på en halvannen times vandring i og omkring St. Mawes.

Det vil bli litt tid til rådighet før bussen henter oss i St. Mawes og kjører oss til Truro, Cornwalls administrative sentrum, der vi spiser lunsj på egen hånd.

Etter lunsj kjører vi til den dramatiske sørvest-kysten og stopper ved det egenartede Minack Theatre, før vi når Land's End og skuer ut over Atlanten mot Amerika.

På den spektakulære veien hjemover gjør vi et par interessante stopp og er tilbake på hotellet i Falmouth ved 19-tiden. I dag er kvelden til egen rådighet, med middag på egen hånd. (Det er et par glimrende fiske-restauranter i Falmouth).

St. Mawes Truro Minack Theatre Land's End

Onsdag dag 5

Vi forlater Falmouth og setter kursen nordover langs Cornwalls nordkyst – med noen pittoreske stopp underveis - til vi når Kong Arthurs land, og det gåtefulle og myte omspunne Tintagel Castle. Stedet har noen av de mest ikoniske scenerier i Cornwall. For de som orker vil det være tid til å bestige slottsruinene.

Lunsj spiser vi på idylliske Horn of Plenty i nærheten av Brentor.

Vi har etter lunsj en times kjøring til Exeter - der vi skal overnatte i 2 netter. Før vi sjekker inn på Jury’s Inn Exeter vil det være halvannen times byvandring med lokal guide som skal fortelle oss om byens mer enn 2000 år lange historie.

Exeter byr dessuten på rike shopping-muligheter, og mellom vandringen og middag på @Angela's Restaurant vil det også være tid til å utforske byen ytterligere på egen hånd.

Tintagel Castle

House of Plenty

Exeter Cathedral

Torsdag dag 6

I dag er det en Agatha Christie halvdagsutflukt på programmet. Vi starter fra hotellet kl 9.00, og kjører til Torquay, der Christie ble født. Vi skal dog videre til Greenway, en eiendom som Agatha Christie kjøpte i 1938 og brukte som familiens feriehus. Turen til Greenway tar vi i Barnaby, en buss fra 1940-tallet som bruker lenger tid - men bringer oss i den rette atmosfære før omvisningen i selve huset – og med en sjåfør som forteller oss om badebyene underveis. Svært passende avsluttes besøket hos Dame Agatha med "tea, coffee and biscuits" på Greenway.

Vi forventer å returnere til Exeter kl 14.00 - og har resten av dagen til egen disposisjon.

Lunsj og middag på egen hånd.

Evensong (Vesper) i Exeter Cathedral kl 17.30 anbefales.

Greenway

Agatha Christie

"Barnaby"

Fredag dag 7

Etter frokost på hotellet kjører vi nordover mot frodige Exmoor, og stopper i landsbyen Nether Stowey der den romantiske dikter og filosof Samuel Taylor Coleridge bodde i perioden 1797-1800, og der han fikk besøk av den minst likeså viktige William Wordsworth. Coleridge tenkte noen av romnatikkens mest sentrale tanker, og skrev noen av sine hovedverker i huset Coleridge Cottage som i dag er museum, og vi får en guidet omvisning.

Vi kjører videre østover og spiser lunsj på Abbey Tea Room i Glastonbury, før vi kjører det siste stykke fra Glastonbury til vårt hotel, Reading Lake Hotel.

Oppholdet i Reading vil by på vår Farewell dinner kl. 20.00.

Exmoor 

Samuel T. Coleridge  Reading Lake Hotel

Lørdag dag 8: 

Selv om det er siste dag er det ikke slutt. Vi forlater hotellet kl. 09.00 og tar turen innom byen Reading der vi bl.a. finner Reading Gaol – fengslet som ble Oscar Wilde’s hjem i 2 år.

Vi kjører deretter til en tidlig lunsj på The Harte and Garter Restaurant i hyggelige Windsor: Harte and Garter ligger ved murene til Windsor Castle.

Etter lunsj bærer det til Heathrow, der vi tar vi avskjed med vår sjåfør og sier Meur ras og Duw genes!  (Takk og ha det på cornish).

Flyavgang SAS's direkterute til Oslo SK 806 har avgang er kl. 15.35, og vi lander på Gardermoen kl. 18.45 norsk tid.

Harte and Garter

 


Våren 2014: 3.-10. mai

Pris: 13.000,- pr. person i dobbeltrom. 

(Enkeltromstillegg: kr. 1.750,- for alle netter. )

Inkludert i prisen er fly inkl. alle skatter og tillegg, 7 overnattinger inkl. frokost, buss, litt rar og litterær reiseledelse med masser av innslag av nyttig og unyttig karakter, samt alle omvisninger og de nevnte måltider (2 lunsjer og 2 middager er for egen regning). Drikkevarer er for egen regning

Tidspunkter og program med forbehold om endringer.

Ang strøm: I likhet med Norge er strømnettet også i Storbritannia på 220 volt. Men siden det britiske systemet har "tre-pin-kontakter", bør du ha med en adapter.

Med forbehold om endringer i programmet.

Se utskriftsvennlig pdf-format.

 

Chesil Beach St. Michaels Mount

The claw of Cornwall pinching the grey Atlantic

Daphne du Maurier

Turen gjennomføres i samarbeid med Kalsvogna Turbilservice som teknisk arrangør. Kalsvogna er medlem av Reisegarantifondet.