janmark

Fullstendig program LittRarTur med De minst like store - og noen litt mindreTirsdag 24. april: Fra Oslo til Dalen, Telemark. Vesaas.

Det er avgang med Johans Turbuss fra Oslo S kl. 08.45 med mulighet for påstigning andre steder etter avtale. Turen går etter hvert inn i Telemark, «den villeste, goldeste og tristeste av Norges bebodde regioner» ifølge en engelsk turist i 1850. Vi gjør vi en stopp ved Heddal Stavkirke – dels for en benstrek og dels for å få med oss det svært ukjente monumentet over Olea Crøger, den første folkevisesamler i Norge.

Lunsj vil bli servert på Eventyrhotellet Dalen Hotel, før vi svinger inn i Vesaas-land med to besøk: Vi starter kronologisk med barndomshjemmet til Tarjei på Vesås, der Eli Vesås viser oss rundt, før vi besøker Dikterhjemmet Midtbø der Norges kanskje mest berømte dikterpar flyttet inn i 1934. Guri og Olav, barna til Tarjei og Halldis Moren Vesaas, åpnet sommeren 2016 dikterhjemmet for publikum og dette er et ganske nytt blikk inn bak fasaden i Midtbøs bakker.

Senere tar vi tilbake til fantastiske Dalen Hotel, og sjekker inn, og spiser middag på kvelden.

En av de «små store» i dag er Dag Solstad.

Midtbø

Dalen Hotel

Heddal Stavkirke

 

Onsdag 25. april. Til Stavanger. Obstfelder og andre

Turen fra Dalen til Stavanger vil bringer oss over fjellpartiene omkring Suleskard, og man vil her få fornøyelsen av å høre den litt rare reiseleder kåsere over temaet Litteratur og fjell. Ordet sublimt vil bli nevnt noen ganger underveis.

Stopp på Byrkjedalstunet med lunsj og mulighet for besøk i Lysstøperiet og Juleloftet.

I Stavanger skal vi ha en liten spasertur for å se på noen monumenter i norsk litteratur – Alexander Kielland, Sigbjørn Obstfelder og Henrik Steffens – før det også blir litt mulighet for å nyte Stavanger sentrum på egen hånd. Det blir innsjekking på Kronen Gaard Hotel, med middag.

Et par av de mange «små store» i dag er Paal-Helge Haugen og Rolf Jacobsen.

Byrkjedalstunet

Fjellet

Kronen Gaard Hotel

 

Torsdag 26. april. I Garborgs rike, Nordsjøveien.

En formiddag i Garborgs rike. Etter utsjekk fra hotellet starter vi med et besøk på Garborgsenteret på Bryne, åpnet i 2012. Her møter vi vår Garborg-formidler som tar oss med til Jæren og Garborgheimen, der Arne vokste opp med foreldre og åtte søsken. Arne og Hulda Bergersen giftet seg i 1887 og i 1899 fikk de bygget sommerstedet Knudaheio som vi besøker etter barndomshjemmet. Der ligger begge to begravet, og der finner vi også det særegne monument over Arne Garborg, «an Aadne».

Veien videre går ad Nordsjøveien, kaldt Norges mest attraktive reiserute, forbi vekslende kystlandskaper til lunsj i Egersund, videre over Jøssingfjorden til vårt hotell Utsikten i Kvinesdal.

En av de «små store» i dag er Helge Torvund.

 

Garborgheimen

Familien Garborg

Knudaheio

an Aadne

Nordsjøvegen

Hotell Utsikten

 

Fredag 27. april. Mandalskunstnere og Kristiansand

Etter frokost går turen til Mandal der vi skal ha en ikke-litterær formiddag, med to innslag fra den bildende kunst. Vi besøker barndomshjemmet til Gustav og Emanuel Vigeland, og etterpå Andorsengården med bl.a. Mandalskunstnerne Adolph Tidemand og Amaldus Nielsen. Vi skal også prøve om vi kan finne et aldri så lite spor av Kjell Askildsen i barndomsbyen Mandal.  

Vi vil ha lunsj i Kristiansand, der programmet etter lunsj ennå ikke er helt klarlagt. Interessant blir det, kanskje, mens den litt rare reiseleder i hvert fall på veien vil fortelle om små og mellomstore forfattere som kan knyttes til området.

Vi overnatter med middag på Fevik Strand Hotel.

Et par av de «små store» i dag er Gaute Heivoll, Jens Bjørneboe, Øystein Lønn, Henrik Wergeland.

To berømte mandalitter

Amadus Nielsen

Lørdag 28. april

 Veien er kort fra vårt hotell til Grimstad, der vi skal møte en av «De fire store» og en av dem som ikke er det. Vi skal nemlig ut på en vandring i begge Dikterbyen Grimstads store sønner, Henrik Ibsen og Knut Hamsun. Det vil bli litt servering på turen og vi klarer derfor også å inkludere et besøk på Ibsen-museet, i det gamle apotek der Henrik Ibsen jobbet, før lunsj.

Lunsjen er ikke helt klarlagt ennå, men det blir uansett et stopp i Tvedestrand, Bokbyen ved Skagerak på veien mot Oslo - som kaffestopp, som lunsj, eller som shoppe-stopp.

Det dukker også opp noen flere små store, og ellers blir alle løse tråder samlet før ankomsten til Oslo. Vi forventer å være tilbake i Oslo ved 18-tiden.

 

Ibsen-museet Grimstad

Hamsun og Ibsen

Bokbyen Tvedestrand

(Med forbehold om endringer - programmet er korrekt pr. 31.01.2018) 

LittRarTur med De minst like store -. og noen litt mindre - 24.-28. april 2018

Pris pr. person kr. 10.500,-

Tillegg for enkeltrom: kr. 1.100,-

Prisen inkluderer:  

Ø  Transport med moderne 1. klasses turbuss fra Johans Turbuss. (Mulighet for påstigning andre steder enn Oslo)

Ø  4 overnattinger i dobbeltrom med frokost på fine hotell med høy standard.

Ø  alle måltider (4 middager og 5 lunsjer)

Ø  alle nevnte omvisninger og besøk: Vesaas, En dag i Garborgs rike, Vigelands Hus og Andorsengården, vandring i Dikterbyen med Ibsen-museet

Turen er bekreftet - fortløpende påmelding frem til avgang

Skriv ut fullstendig program PDF


Kontaktinfo:     Jan Olesen, Rådhusveien 13A, 2050 Jessheim - org.nr 979 324 197 NO
                            mail: jan@littrartur.no     tlf. 99 54321 3

Forside