janmark

Fullstendig program LittRar rundreise i Nord-Tyskland og Danmark

Turen settes opp igjen senere.


Dag 1 Onsdag: Oslo- DFDS til København  

Fremmøte på DFDS-terminalen, Vippetangen i Oslo kl 16.00
Avgang med Pearl Seaways til København kl 16.45

Før middag vil vi ha en kort samling med et lite foredrag om dansk og norsk litteratur.
Vi spiser buffet ombord inkl 1 drikke         

Dag 2 Torsdag: København - Lübeck 

Frokostbuffet ombord og ankomst i Kongens By kl 09.45.

Kjøring fra København over Syd-Sjælland, Falster og Lolland til Rødby Færgehavn.

Lolland er fødested til en rekke store danske forfattere: Kaj Munk, Gustav Wied, Martin A. Hansen og også den nålevende danske forfatter Helle Helle. Hennes roman fra (2006) Rødby-Puttgarden handler om to søstre som jobber på fergen vi skal ta fra Rødby kl 12.45.

Overfarten Rødby-Puttgarden tar ca 45 minutter, og det blir altså en litt sen lunsj på Fehmarn i Tyskland. Spis derfor en god frokost ombord på DFDS - eller ta en liten snack på fergen til Puttgarden. Valget av lunsj-sted er gjort fordi vi en kort kjøretur fra fergehavnen i Puttgarden finner "Restaurant Aalkate", et spennende sted med en spesiell og sjelden opplevelse: Røkt ål! Ålen røkes i samme hus som restauranten, og lukten henger delikat overalt.  Vi forventer å være der kl ca 14.00, og får servert et utvalg forskjellige røkte fisk som vi spiser med plastbestikk (!) og skyller ned med valgfri drikke, og evt. en schnapps på huset.

For å få et inntrykk av landskapet kjører vi etter lunsj den vakreste veien nærmere kysten til Lübeck - ikke den raskere Autobahn inne i landet.

I Lübeck innkvarteres vi på Hotel Excelsior (tel. 00 49 451 88090) som ligger ca 500 meter fra den historiske Altstadt. Det skal derfor være god tid til å bese byen før middag - hvis man ikke foretrekker å vente til den offisielle sightseeing dagen etter.

Dag 3 Fredag: fra Lübeck til Husum                

Dagen starter med en 2,5-3 timers byvandring i Lübeck Altstadt - med temaet "Forfatterbrødrene Thomas og Heinrich Mann". Turen inkluderer et besøk i Lübecks Marienkirche som er på UNESCOs kulturarvsliste, og selvsagt også et besøk i Das Buddenbrookhaus, Mann-familiens bolig fra omkr. 1842 og i dag Heinrich og Thomas Manns museum. Det merkelige er i øvrig at navnet Lübeck faktisk ikke nevnes i Manns Buddenbrook-roman...

Denne turen vil foregå på engelsk.

Etter byvandringen kjører vi en liten times tid til Neumünster for lunsj i idylliske restaurant "Schanze am See", fra 1742. Her blir vi servert en lokal spesialitet "Land & Meer", en rekke småretter som kombinerer det beste fra land og hav.

Turen etter lunsj går veien videre vestover via Rendsburg, over Ejderen (Nord-Ost-See-Kanal), og etter et par timer kommer vi til Vadehavet (Holsteinisches Wattenmeer) som står på UNESCOs liste over verdens naturarv. Her vi tar en halv times opphold ved Norden/Alterkoog. Forhåpentligvis viser været seg her fra sin beste side, slik at vi får et godt inntrykk av vadehavet - og kanskje tilmed et lite inntrykk av "sort sol" - som oppstår når tusener av fuglene i vadehavet letter på samme tid.

Etter oppholdet er det bare kort vei til Hotel am Schlosspark, Husum (tel. 00 49 4841 66110) - og underveis får vi et enda sterkere inntrykk av marsk-landet, geografisk lokasjon for bl.a. Siegfried Lenz' roman Tysktime. Husum er hjemstedet til forfatteren Theodor Storm, en av Tysklands største "Heimat"-diktere.

Middag på Dragseths Gasthof, ca 500 meter fra hotellet, direkte ved Husums koselig havn.

Dag 4 Lørdag:  fra Husum til Svendborg overnatning. 

Dagens program starter med avgang fra Husum kl 09.00. Kl 10.00 starter vi med omvisning  (på dansk) på Seebüll, maleren Emil Noldes (1867-1956) hjem fra 1927 til sin død. Nolde er hovedinspirasjonen til maleren Max Nansen i Siegfried Lenz roman Tysktime - og også deler av Alfred Anderschs roman Drømmen om Sansibar om skulptøren Ernst Barlach, er inspirert av Noldes skjebne.

Besøket er både i Noldes hjem, og i selve kunstmuseet.

Etter Nolde-besøket går turen inn i Danmark igjen, og vi setter kursen nordover mot Christiansfeld der vi spiser lunsj på den 350 år gamle Tyrstrup Kro. Byen Christiansfeld ble grunnlagt 1773 da en gruppe herrnhutere fikk tillatelse til å slå seg ned i Danmark, og er så spesiell at man hevder den ligger høyt på listen for å komme på UNESCOs kulturarvsliste. Herrnhuterne og Christiansfeld spiller en vesentlig rolle i P.O. Enquists roman Livlegens besøk, og danner også bakgrunn for Lewis reise.

Etter lunsjen tar vi derfor en sving innom byen før det går videre mot vårt hotell i Svendborg på Fyn (tel. 0045 62 21 17 00). Svendborg er fødested for den danske dikter Johannes Jørgensen som er èn blant mange forfattere vi skal høre litt om underveis.

Før middag kan Svendborg by være en liten spaseretur verdt - byen fikk bystatus og tilsvarende privilegier så tidlig som 1253 og det er fortsatt rester av forgangne dager i byen. Middag på hotellet.

Dag 5 Søndag: Over København til Oslo       

Søndagen starter relativ tidlig da vi må kjøre fra hotellet ca kl 08.30. På veien til København passerer vi Storebæltsbroen på veien til Tersløsegaard som Ludvig Holberg kjøpte i 1745, og som i dag huser Ludvig Holberg Museet. 

Det blir lunsj og mulighet for litt tid i København på egen hånd før vi slutter på DFDS-terminalen der vi sjekker inn på Crown Seaways med avgang til Oslo kl 16.45. Også på tilbaketuren vil vi ha buffet ombord kl 17.45 inkl 1 drikke.

Dag 6 Mandag: kl 09.45 ankommer vi Oslo etter frokostbuffet, og bussen vil da kjøre oss rundt til de forskjellige avstigningspunkter.

(Med forbehold om endringer - programmet er korrekt pr. 24.09.2015 )

Se bilder fra turen

Se kart over ruten på Google maps

Vis LittRarTur NordTyskland og Danmark i kart.


Kontaktinfo:     Jan Olesen, Rådhusveien 13A, 2050 Jessheim - org.nr 979 324 197 NO
                            mail: jan@littrartur.no     tlf. 99 54321 3

Forside