janmark

Fullstendig program LittRarTur til Dublin 


Dag 1

Søndag  - Welcome to Ireland:  ("Failte go hEireann".)

Vi møtes på Gardermoen senest kl. 10.30. (Den litt rare reiseleder vil stå ved rulletrappen opp fra Flytogterminalen). Norwegians direkterute til Dublin har avgang kl. 12.35 for en ca. to-timers lang flytur til Dublin, der vi ankommer 13.50. Vår engelsktalende lokale guide møter oss på flyplassen. En lunsj-pakke vil bli utlevert ved ankomst, og den nyter vi i bussen på veien inn til Dublin.

Fra flyplassen tar vi på en Dublin Sightseeing med litterært tilsnitt. Det vil bli lagt stor vekt på byens Georgianske arkitektur, og underveis vil vi hilse på den egenartede skulptur av Oscar Wilde ved hans barndomshjem i Merrion Square, liksom vi kommer forbi George Bernard Shaws barndomshjem i Synge Street's mer beskjedne nabolag.

Besøk på Dublin Writers Museum i Parnell Square. På museet kan vi følge Irlands rike arv av forfattere og litterære karakterer fra de siste 300 år: Jonathan Swift og Richard Sheridan, G.B. Shaw og Oscar Wilde, W.B. Yeats, James Joyce og Samuel Beckett presenteres gjennom deres bøker, portretter, brev m.m. Blant de mere kuriøse innslag er Brendan Behans skrivemaskin som ifølge legenden ble kastet gjennom et pubvindu i et utslag av forfatterens utøylelige temperament.

Vi sjekker inn på hotell Jury's Inn Christchurch ca. kl. 18.00.

Middag kl 20.00 på The Bull & Castle, et par hundre meter fra hotellet. Restauranten forener gourmet-mat med irsk pub-stemning - og de som har lyst på mer denne første kvelden i Dublin kan besøke Bull & Castle's "Beer Hall" med 150 forskjellige ølsorter.

Bull & Castle Oscar Wilde på Merrion Square Dublin Writer's Museum

Dag 2

Mandag -  James Joyce's Dublin 

Dagen starter med en busstur på en halvtimes tid til Sandycove og et besøk på James Joyce Museum i The Martello Tower. James Joyce bodde seks netter i tårnet i 1904 og romanen Ulysses begynner sitt 1. kapittel i tårnet. The Martello Tower ble bygget i 1804 av den britiske hær som en del av forsvarsverket mot en invasjon av Napoleon. I 1904 ble det Oliver St. John Gogarty's private bolig, og den 22-årige James Joyce ble invitert til å bo der. Museet åpnet i 1962 under ledelse av Sylvia Beach, den første utgiver av Ulysses. Museet inneholder fotografier, brev, dokumenter m.m. samt to dødsmasker av James Joyce. "A must" for litterært interesserte. 

Etter lunsj på Luigi Malone's i sentrum av Dublin tar følger et besøk på James Joyce Centre der Joyce nevø Ken Monaghan er direktør i dag og der vi vil få et foredrag om Joyce.

Middag spiser vi i dag på Oliver St. John Gogarty’s - et sted med tradisjon, historie og meny tilbake til 1800-tallet. Vi spiser tidlig – kl. 18.00 - fordi etter middagen ca. kl. 20.00 skal vi på Literary Pub Crawl - et par timers litterær Pub-tur til fots og i følge med en guide/skuespiller som uten lyssetting, uten rekvisitter, uten make-up, men full av drama skal vise oss noen av Dublins 850 pub'er som har en spesiell tilknytning til litteraturen. En annerledes og fornøyelig tur – man fristes til å kalle det en "litt rar tur". Turen inkluderer èn drikke.

James Joyce The Martello Tower Literary Pub Crawl
Oliver St. John Gogarty’s

Dag 3

Tirsdag -  Dublin

Dagens tur tar oss først gjennom noen av Dublins elegante Georgianske kvarterer, og vi besøker bl.a. Trinity College grunnlagt av 1592 av Elizabeth I, nå bl.a. med utstilling av det fantastiske illustrerte manuskript The Book of Kells fra 800-tallet.

På listen over berømte forfattere som har studert på Trinity College står bl.a. Jonathan Swift, Bram Stoker, Samuel Beckett og Oscar Wilde.

Etter lunsj på Citi Bar får vi også et besøk i St. Patrick's Cathedral, Irlands nasjonalkatedral - bygget på stedet der landets nasjonalhelgen, Saint Patrick, predikede på 1100-tallet. Den gotiske katedralen med det 43 meter høye spir, ble bygget i 1191, og utvidet i 1225. St. Patrick’s Cathedral forbindes også med Jonathan Swift, forfatteren til Gulliver’s Reiser. Swift var prest her frem til sin død i 1745, og ligger begravet her.

Vegg i vegg med katedralen ligger Marsh’s Library, som ble grunnlagt av erkebiskop Narcissus Marsh i 1701. Vi besøker her det eldste offentlige bibliotek i Irland, med 25.000 bøker, bl.a. noen av de tidligste som overhodet er trykket! Bare duften av rommet er besøket verd.

Etter disse gamle bøker og i det hele tatt en dag i historiske sus, blir det middag på moderne Basserie Sixty6.

 
The Book of Kells Manuscript Biblioteket på Trinity College Jonathan Swift

Archbishop Marsh's Library Interior Brasserie Sixty6

Dag 4

Onsdag -  Dagen til egen disposisjon.

Dagen til egen disposisjon. Lunsj på egen hånd.

Vår guide vil være på hotellet 09.00-12.30 for å gi individuelle anbefalinger og henvisninger.

Vi holder felles avskjedsmiddag kl. 20.00 på The Brazen Head, Irlands eldste pub, grunnlagt i 1198!

Etter middagen kan den som ønsker det nyte Dublins beste sted for tradisjonell irsk folkemusikk.

William Butler Yeats The Brazen Head Samuel Beckett

Dag 5

Torsdag  -  Farewell ("Slán go fóill")

Så er det hjemreise, og vi avslutter vårt program i Dublin med frokost på hotellet og avreise med buss til flyplassen ca. kl. 08.00

Flyavgang er kl 11.45, og vi lander på Gardermoen kl 14.55

Bemerk:

Inkludert i prisen er middag (inkl 1 drikke) alle dager, samt lunch 2 dager (inkl 1 drikke). En av de irske stoltheter er sjømat, og det vil garantert bli servert. Gi vennligst beskjed om allergi på forhånd.

Det vil bli 2-3 innslag av korte litterære foredrag av den litterære reiseleder på kvelden før middag. Lengde, tema og tidspunkt vil bli opplyst nærmere avreisen.

Ang strøm: I likhet med Norge er strømnettet også i Irland på 220 volt. Men siden systemet følger det britiske med «tre-pin-kontakter», bør du ha med en adapter. 

Utskriftsvennlig pdf-format.                                                                Se kart på Google med lokaliteterne.

Se billeder fra turen                                                                            Vis LittRarTur Dublin i et større kart

 

James Joyce James Joyce study Jonathan Swift

(Med forbehold om endringer - programmet er korrekt pr. 20.07.2013)

Tilbake


Kontaktinfo:     Jan Olesen, Rådhusveien 13A, 2066 Jessheim - org.nr 979 324 197 NO
                            mail: jan@littrartur.no     tlf. 99 54321 3

Forside