janmark

LittRarTur - litterære reiser

Detaljert program LittRarTur til Stockholm-Helsinki:


Torsdag

Vår buss fra Kalsvogna vil starte oppsamlingen på utvalgte steder i Oslo kl. 08.30. Deretter setter vi kursen østover, den strake veien mot Stockholm. Det blir lunsj et sted inne i Sverige, og den litt rare reiseleder skal underveis fortelle om Nobel-komiteen, om svensk og finsk litteratur, og om mange andre litt rare emner. 
I Stockholm går vi ombord på Silja Line for overfarten Stockholm-Helsinki 
Middag spiser vi ombord etter avgang kl 17.00

Fredag

Etter frokost ankommer vi Helsinki kl 09.30, og ved 10-tiden møter vi vår svenske guide ved Sibelius Monumentet i Helsinki - og hun tar oss først med på sightseeing i Helsinki med alle de viktigste attraksjoner. Etter et par timer i Helsinki kjører vi nordover ad den vakre Tuusula Strandvei til Restaurant Krapihovi ved innsjøen Tuusula som har tiltrukket kunstnere fra alle kunstarter.
Etter lunsj besøker vi de to finske nasjonalforfatteres museer: først Aleksis Kivi museet, og deretter Erkkola, dikteren J.H. Erkkos hjem. Endelig blir det også tid til et besøk på Ainola, Jean Sibelius' hjem som også ligger i Tuusula-området. Vi forventer å være på vårt hotell Sokos Hotel Presidentti i hjertet av Helsinki ved ca 18.00-tiden.
Middag blir det kl 20.00 på restaurant Elite - møtested for kunstnere siden 1932.

Lørdag

Dagen er til fri disposisjon frem til kl 16.00. Rommet må forlates kl 12.00, og det vil være mulig å få bagasjen plassert i bussen fra kl. 09.00 For de som ønsker det vil det være arrangert lunsj Restaurant Kaarna, i sentrum. Kl. 16.00 møtes vi på hotellet og kjører til Silja terminalen der vi har avgang med Silja Line til Stockholm kl. 17.00.
Før eller etter middag, avhengig av timingen vi får, vil det bli et foredrag om nordisk litteratur med vekt på svensk og finsk litteratur.

Søndag

Frokost etter eget ønske ombord, før vi ankommer Stockholm kl. 09.30. Allerede på kaien møtes vi av vår svenske guide som tar oss på en tur i det litterære Stockholm. Vi vil bl.a. se Strindberg-museet, Nobel-museet - med litt C.M. Bellmann og Evert Taube også, og guiden skal vise oss forskjellige lokaliteter knyttet til den svenske litteraturen. Lunsj inntar vi kl 13.00 på restaurant Blå Dørren, på Södermalmstorg der bl.a. Evert Taube bodde og Anders Zorn har hatt atelier.
Etter at omvisningen i Stockholm er over kl 16.00, kjører vi østover og overnatter med middag på ærværdige Elite Stadshotellet i Västerås.

Mandag

Etter frokost forlater vi hotellet kl 08.30 og kjører til Ludvika. Her ligger troubadouren Dan Anderssons museum og vi vil her få en omvisning. Dan Andersson spiller en rolle for Aksel Sandemose og på turen videre vil den litt rare reiseleder fortelle litt om dette litterære forhold. 
Lunsj inntar vi ute på landet på Hellefors Herregård. Turen tilbake til Oslo vil gå over Sunne og Torsby, og det vil underveis selvsagt bli snakket om Göran Tunstrøm m.fl. i bussen.
Vi forventer ankomst i Oslo kl. 20.00

Overalt underveis vil det bli informasjon, kåserier og foredrag om kjente og ukjente(?) svenske og finske diktere.

Med forbehold om endringer (korrekt pr. 30.06.2012 )

Se kart over hhv ruten til/fra Stockholm - og over Helsinki - på Google maps

Nobel-museet Södermalm Restaurant Elite, Helsinki Hellefors Herregård

Tilbake