janmark

LittRarTur - litterære reiser

LittRarTur til St. Petersburg i tekst og bilder.

"Petersburg er en by med halvgale innbyggere... Få steder er menneskesinnet utsatt for så dystre, skarpe og selsomme innflytelser som her i Petersburg"

Svidrigailov, i Dostojevskijs Forbrytelse og straff

"Petersburg er den eneste byen i Russland, der folk vet at de bor i Europa"

Viktor Jerofejev

"... den trolldomsaktige, uvennlige byen der bare stolte og uavhengige mennesker kan trives..."

Ljudmila Ulitskaja: Sonetsjka

 

Hotellet ligger sentralt i "gjennomreflekterte og utspekulerte by på hele jordkloden". (Dostojevskij

Nevsky prospekt, St. Petersburgs hovedgate.

"Det finnes ikke noe som overgår Nevskij Prospekt, i det minste ikke i Petersburg; her betyr denne gaten alt. Hva glimrer den ikke med – denne vår hovedstads skjønnhet! Jeg vet at ikke en eneste av de bleke, små embetsmennene i byen ville bytte til seg all verdens goder mot Nevskij Prospekt. Og det gjelder ikke bare den som er femogtyve år, har nydelige mustasjer og skjøtefrakk i moteriktig snitt, men like meget den som har hvite skjeggtuster på haken og et hode like glattpolert som en sølvtallerken. Også han er henrykt over Nevskij Prospekt. Og damene! Akk, damene er mer enn noen begeistret for Nevskij Prospekt."

Men.....

"Å, stol ikke på dette Nevskij Prospekt! Når jeg spaserer der, tar jeg alltid kappen ekstra godt omkring meg og forsøker å holde blikket borte fra de møtende. Alt er drøm og bedrageri, ingenting er hva det utgir seg for å være! [...] Hold Dem unna vindusutstillingene: pynte-sakene som er utstilt der, er nok vakre, men det lukter utrolige mengder sedler av dem. Og Vårherre bevare Dem fra å titte under damenes hattebremmer! De skjønne, unge damenes kapper kan vifte så fristende de vil, ikke for noen pris vil jeg la nysgjerrigheten lokke meg til å følge etter dem."

Nikolai Gogol: Nevskij Prospekt

****

"På Nevskij prospekt fantes det ikke mennesker; men et krypende, ulende tusenben fantes; ut i ett og samme rå luftrom strødde et virvar av stemmer et virvar av ord; velartikulerte fraser kolliderte der med hverandre; og meningsløst og fryktelig fløy ordene til alle kanter"

Andrej Belyj: Petersburg

En av Dostojevskijs romaner heter Opptegnelser fra et kjellerdyp - (opprinnelig tittel Kjellermennesket i den første norske oversettelse) og det er påtakelig så mange av våre restauranter som befinner seg i kjelleren:
Kalinka-Malinka Stray Dog Cafe NEP

Andre av restaurantene må man vite om for å finne - og er helt annerledes innenfor enn hva fasaden gir inntrykk av:
Restaurant Saint-Petersburg

Maten i St. Petersburg er kanskje enkel, men god og kommer gjerne i 4 retters menyer: Salat, suppe, hovedrett og dessert:

Enkelte av restaurantene har også en litterær betydning. Literaturnoje Kafe (Литературное кафе. )
Inngang Aleksander Pusjkin venter på sin sekundant - 27. januar 1837 kl. ca. 16.00 Interiør
Aleksander Pusjkin hadde adresse Moika 12, og det hender vi besøker hans leilighetsmuseum

Restaurant "Biblioteka" var tidligere en bokhandel i tre etasjer. Utsikten er den samme som før.

En annen viktig litterær side av turen er besøk på Dostojevskijs leilighets-museum:
En helt vanlig bygård... ...med en vanlig inngang... ...til en av stores russeres verden. Her skrev Dostojevskij bl.a. Brødrene Karamasov

"...hvor skal vi trekke frisk luft her? Selv på gaten er det som i et værelse uten vinduer. Herregud, for en by."

Pulkheria Aleksandrovna. Raskolnikovs mor i Dostojevskijs Forbrytelse og straff


Av St. Petersburgs store severdigheter bør nevnes:

Eremitagen Aleksander-søylen Bronserytteren
På 6 netters turen kommer vi også til Peterhof og Pushkin:
Peterhof Peterhof Katarina palasset Pushkin

"På nitten sumpige øer anla Peter den Store en by for nøiaktig to hundrede år siden. Neva gjennemhuller byen overalt, den er forunderlig oprevet, stykkevis, og den er forunderlig blandet: vest-europæiske pragtkaserner vrimler sammen med byzantinske kuppel-bygninger og henrivende lerhuser. De tunge museer og kunstgallerier står hvor de står, men kioskerne, skurene, de utrolige menneske-boliger står aldeles stolte i solen de også og optar sin gode plass. Man har talt om å flytte byen til et tørrere sted, – man kunde like så gjærne tale om å flytte Rusland. Det er ting i St. Petersburg som ikke kan løftes. Vinterpaladset, Peter-Paulsfestning, Eremitagen, Kristi opstandelses kirke, Isakskirken. Men St. Petersburg flyttes som Rusland flyttes: den utvider sig, blir større, større. "

Knut Hamsun: I Æventyrland (1903)

Kristi Oppstandelses Kirke, eller "Blodskirken" ligger bare 5 minutters spasertur  fra hotellet:


Peter-Paul Festningen er en selvsagt del av sightseeingen på tirsdagsturen.

"Dette var altså den frygtelige fæstning, hvor en stor del af Ruslands virkelige kraft var rådnet op i de sidste to århundreder, og hvis navn man i St. Petersborg kun udtalte med dæmpet stemme.

Her var det, at Peter den Store pinte sin søn Aleksej og til sidst dræbte ham med egen hånd; her blev fyrstinde Tarakanova indespærret i en celle som blev fyldt med vand igennem underjordiske ledninger - rotterne klatrede op på hende for at undgå druknedøden - her pinte den frygtelige Münnich sine fjender, og Katarina den Anden lod sine ofre levende begrave her."

Pjotr Kropotkin: En anarkists erindringer


Tilbake