janmark

Hvis en roman ikke er klokere enn sin forfatter bør forfatteren holde opp med å skrive.

Hermann BrochLitterær agurktid - a never ending story.


Det er en evig tilbakevendende agurktid i avisene... I Klassekampen 4. august 2010 refereres redaktør i Bokklubben Nye Bøker, Marius Aronsen, for en kronikk om de hippe lesere som overser en bestselgende litteratur. Kronikken til Aronsen var egentlig "bare" et innlegg, men la gå, for det blir dog oppstyr på kronikk-nivå når forlagssjef Anders Hegner går i agurkfelten og støtter Aronsen med utsagn som at "litteraturens skravlende klasser" har en forestilling om "at det noe suspekt ved den lett salgbare romanen". 

Vi har altså med det kjente og jevnlig tilbakevende angrep på litteraturvitere å gjøre. Det undrer meg hvorfor populære forfattere (Ragde, Renberg m.fl.), redaktører og forlagssjefer har en slik angst overfor akademiske lesere at man føler man er nødt til å kaste tomater på dem med jevne mellomrom. Ikke har disse akademiske lesere makt til å gjøre noen som helst forskjell i prioriteringer i forlagene og bokklubbene. De hippe har ikke noen innflytelse på valgene som foretas om hva lesere skal ha tilgang til. Ikke har de hippe noen høylytt stemme i offentligheten heller, selv om de nok vil få samme spalteplass for sine innlegg om de er like bra skrevet som Aronsens, så å kalle dem for "litteraturens skravlende klasser" som Hegner gjør, blir noe overdramatisert.

Jeg er svært overbevist om at denne gammelkjente debatt om smal versus bred litteratur i de fleste tilfeller ikke er startet av en litteraturskravler, men av en fra den såkalte brede side. Og når det skjer, er det gjerne på oppfordring fra en journalist som ønsker å skape debatt, som Jon Haarberg skrev i Aftenposten vinterne 2010 da Ingunn Økland sto for det uprovoserte angrepet på akademika. 

Hvorfor denne nedvurdering en gang i halvåret? Er det fordi de populære forfattere og redaktører igjen og igjen skal overbevise seg selv om at de driver i katedralen, og ikke bare på børsen? Både børsen og i katedralen er innmari ålreite institusjoner for litteraturen, og det er ingen grunn til å skjemmes over det ene eller annet. At de hippe litteraturvitere ønsker å forske på smal litteratur får vel være deres sak, selv om det dessverre gjør at det ikke er om bøker som Bokklubben gir ut at det publiseres artikler og kronikker. De hippe medvirker derfor ikke til gratis PR for Aronsens og Hegners melkekyr. Man kan jo derfor få tanken at Aronsens innlegg rett og slett er for å få skviset litt PR for egne produkter inn på avisene kultursider.

Og bare for å oppdatere: Det skjedde igjen i juli 2015-agurktiden.... denne gang i Aftenposten med en artikkel om "dameromaner".

Janmark - en litteraturskravler.


Forside